Zorgen

Onzekerheden en angsten verminderen met oefenen

24/5/2022

Maar jij je steeds zorgen? Bijvoorbeeld over je werk, kinderen, je financiën of over wat je allemaal nog moet doen? Vaak maken we ons onbewust zorgen. En als we ons veel zorgen maken, dan kunnen er onzekerheden en angsten ontstaan. Daardoor ga je piekeren, word je rusteloos, prikkelbaar, moe en kun je je bijvoorbeeld slecht concentreren. Lichamelijk hebben zorgen ook hun nadelig effect: denk aan pijnklachten, hoofdpijn en hartkloppingen. Zorgen maken is dus niet goed voor je gezondheid.

Oorzaak angsten onderzoeken
Voor een gezonde leefstijl moeten we ons dus geen of minder zorgen zien te maken. Maar ja, het is vaak lastig om onzekerheden en angsten zomaar aan de kant te schuiven. We kunnen het wel proberen, maar vaak heeft dat tot gevolg dat we situaties gaan mijden. We bespreken bijvoorbeeld de spanningen in onze relatie niet en gaan confrontaties uit de weg. Misschien herken je het wel. Je gaat bijvoorbeeld het liefst dichtbij op vakantie of je zegt dat feestje met veel onbekenden af.

‘Voor een gezonde leefstijl moeten we ons minder zorgen maken’

Het heeft alleen geen zin om op die manier te vluchten voor je angsten en onzekerheden. Ook het weg eten van je spanningen werkt niet, evenals het gebruik van alcohol, drugs en kalmerende middelen. Wat werkt dan wel? Het is belangrijk om je vinger te leggen op wat de oorzaak is van je onzekerheid. Soms kan het in je familie voorkomen, krijg je weinig steun van anderen of heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Misschien speelt er wel iets lichamelijks waardoor je angsten hebt.

Oefen om onzekerheid te overwinnen
Natuurlijk wil je leven zoals iedereen. Gewoon ‘normaal’, zonder zorgen. Maar die knop in één keer omzetten, is een illusie. Je minder zorgen maken gaat met vallen en opstaan. Minder zorgen maken moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Daarbij is het belangrijk dat je niet te veel van jezelf verwacht. Geef jezelf de tijd. Leer in verschillende situaties om te gaan met je onzekerheid en angsten.

‘Creëermomenten voor jezelf om rustig te ademen’

Dat oefenen kun je doen op meerdere manieren. Je kunt bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen, zoals yoga en meditatie. Je kunt ook momenten voor jezelf creëren om bewust rustig te ademen. Bij alles is het de bedoeling om de gedachten die je hebt, te veranderen. Als dat lukt dan denk je op angstige momenten niet automatisch meer aan zaken die het erger maken. Je zult dan juist aan dingen denken die je rustig maken, waardoor je ontspant. En dat lukt je alleen door te blijven oefenen.

Helpende gedachten
Een effectieve tip is om op te schrijven wat je ervaringen zijn tijdens dat oefenen. Wat gebeurde er op zo’n angstig moment? Wat denk je aan? Waar ben je bang voor? Daarna is het belangrijk om te onderzoeken wat je reactie daarop is. En wat doet die reactie precies met je? Daarna kun je je eigen criticaster zijn: is er wel een reden om bang te zijn? Om een volgend angstig moment te voorkomen, schrijf je geruststellende, helpende gedachten op. Als er dan een moeilijk moment komt, lees je deze gedachten terug en word je weer rustig.

Pak die onzekerheid aan!
Samengevat is het dus belangrijk om te onderzoeken wat je angstig maakt er wat erin je omgaat. Daarna begint het oefenen met helpende gedachten. Daardoor voel je je sterker en kun je beter met de situatie omgaan. Maak het ook bespreekbaar met familie en vrienden hoe je je voelt. Als zij weten wat er speelt, kunnenzij in onzekere situaties steun bieden

Ben jij klaar om dit proces aan te gaan? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Actifield ondersteunt en begeleidt jou bij het overwinnen van je onzekerheden en angsten! Zo lang als nodig.

Deel dit bericht